Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Αγγελική Βοϊράκου, νέα γυναίκα δημιουργεί...


Το να είσαι γυναίκα, μάνα, σύντροφος, ποιήτρια, στιχουργός και θεατρική σεναριογράφος, με κάνει να κουράζομαι και μόνο στη σκέψη. Άραγε πόσες ώρες χρειάζεται στη διάθεσή της η Αγγελική Βοϊράκου για να μπορεί να ανταποκριθεί σε όλα;  Έχοντας τις απορίες στο μπλοκάκι μου, τη συνάντησα για μια απολαυστική κουβεντούλα μαζί της.



1)       Αγγελική, διάβασα στο βιογραφικό σου πως σε ηλικία 8 ετών κέρδισες  διαγωνισμό σχολικής ποίησης.  Τι σε ενέμπνευσε σ’ εκείνην την ηλικία; Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να γράψεις;
 To θέμα αφορούσε  στο Πολυτεχνείο.  Σύμφωνα με τα όσα είχα ακούσει για τα γεγονότα του 17ης Νοεμβρίου και με τον τρόπο, που το παιδικό μου μυαλό μπορούσε να αξιοποιήσει τις πληροφορίες, εμπνεύστηκα ένα ποίημα. Το ποίημα αυτό υπήρξε η αφετηρία για την ενασχόλησή μου με το γραπτό λόγο.

 2)       Ποιήτρια, στιχουργός, σεναριογράφος. Ποιο απ’ όλα ταιριάζει περισσότερο στην ιδιοσυγκρασία σου;

Παρόλο που το καθένα έχει τη δική του ιδιαιτερότητα,  κατά κάποιο τρόπο είναι στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους. Είναι τρεις διαφορετικοί τρόποι έκφρασης των συναισθημάτων    του ίδιου ανθρώπου.  Δεν μπορώ να πω ότι κάποιο από αυτά είναι περισσότερο ή λιγότερο κοντά σε μένα. Εξαρτάται από την έμπνευση της στιγμής.



3)      Η  γραφή είναι ταλέντο ή μπορείς να το κατακτήσεις παρακολουθώντας σεμινάρια;


Παρακολουθώντας κάποια σεμινάρια μπορείς να κατακτήσεις την τεχνική, που είναι σαφώς ένα πολύ βασικό κομμάτι. Το ταλέντο όμως είναι κάτι έμφυτο. 


4)      Έχω την εντύπωση πως ο χώρος του θεάτρου είναι σε μεγάλο βαθμό ανδροκρατούμενος. Πώς σε αντιμετωπίζουν οι άνδρες συνάδελφοί σου;

Ναι, είναι μια πραγματικότητα. Παρόλα αυτά, ζούμε στο 2012 και η γυναικεία παρουσία πλέον είναι συνηθισμένη και αποδεκτή. Από τη λίγη εμπειρία που έχω, με όσους άντρες έχω συνεργαστεί ως τώρα, δεν έχω αντιμετωπίσει κανένα απολύτως πρόβλημα.


5)      Ευκαιρίες υπάρχουν τελικά;

Πιστεύω πως το ταλέντο σε συνδυασμό με τη σκληρή δουλειά καλλιεργούν το έδαφος για να υπάρξουν ευκαιρίες. Από κει και πέρα, πρέπει να υπάρχει και το σωστό timing για να αξιοποιηθούν αναλόγως.  

6)      Το μέλλον σε ανησυχεί; Ανήκεις σε αυτούς που τα βλέπουν όλα μαύρα και άραχνα ή θα βρούμε τελικά την άκρη σαν λαός;

Η χώρα μας δοκιμάζεται σκληρά για μια ακόμη φορά, όμως η ίδια η ιστορία έχει δείξει ότι σαν λαός πάντα βρίσκουμε τρόπο να τα καταφέρουμε. Όταν πιάσεις πάτο,  μόνο ανοδική πορεία μπορείς να έχεις. Ας μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα γεννήθηκε ο μύθος του φοίνικα που αναγεννιέται από τις στάχτες του. Προσωπικά, δηλώνω οπαδός του φοίνικα.




7)      Τι ρόλο παίζει ο έρωτας στη ζωή σου; Σε εμπνέει όταν γράφεις;

Κυρίαρχο. Από αρχαιοτάτων χρόνων,  ο έρωτας αποτελεί αστείρευτη πηγή έμπνευσης. Πώς θα μπορούσα λοιπόν να αποτελώ εξαίρεση;

8)      Θα εγκατέλειπες τα πάντα για τη μεγάλη ευκαιρία;

Ένας πνευματικά ώριμος άνθρωπος, ποτέ δεν εγκαταλείπει τα πάντα για τη μεγάλη ευκαιρία, όσο μεγάλη κι αν είναι. Όλα χρειάζονται στη ζωή μας στη σωστή δόση και με λίγη καλή θέληση, όλα συνδυάζονται.

9)      Ξαπλώνοντας  το βράδυ, κάνεις απολογισμό της μέρας που πέρασε; Κι αν ναι, ποια είναι η τελευταία σου σκέψη πριν αποκοιμηθείς;

Απολογισμός,  μεγάλη κουβέντα. Προσπαθώ, όσο αυτό είναι δυνατόν. Έρχονται σκόρπιες σκέψεις στο μυαλό μου πριν κοιμηθώ αναφορικά με τη μέρα που πέρασε. Όταν διαπιστώσω ότι έχω κάνει κάποιο λάθος,  η τελευταία μου σκέψη είναι να μην το επαναλάβω.

10)   Ποια είναι η σχέση σου με τα social media; Εργαλείο προβολής και δικτύωσης ή μέσο προς αφορισμό;

Τα social media είναι εργαλείο προβολής και δικτύωσης. Είναι πλέον ο καταλληλότερος τρόπος να προβληθεί η δουλειά ενός ανθρώπου και να γίνει ευρύτερα γνωστή.

11)   Μίλησέ μας για την τελευταία σου δουλειά.


Το φετινό καλοκαίρι συνυπογράφω με τον ταλαντούχο  και πολλά υποσχόμενο δημιουργό Χρήστο Ρενιέρη  τα επτά από τα οκτώ νούμερα της μουσικής επιθεώρησης «Άνγκελα και θηλυκά στα κάγκελα», με την απολαυστική Καίτη Φίνου. Στο πλευρό της,  τέσσερις ακόμη ταλαντούχες ηθοποιοί: η Μαρίτα Ρίτζι, η Λίνα Κουστένη, η Μικαέλα Ζούστη και η Κατερίνα Αναστασίου. Η ιστορία αφορά σε για πέντε γυναίκες, οι οποίες σχολιάζουν και καυτηριάζουν με χιουμοριστικό τρόπο την επικαιρότητα και όχι μόνο. Θα χαρούμε ιδιαίτερα να σε δούμε σε κάποια από τις παραστάσεις μας.

Υπόσχομαι να είμαι εκεί! Σ’ ευχαριστώ πολύ, Αγγελική, ραντεβού στα… Κάγκελα!

Κι εγώ  σ’ ευχαριστώ, Νατάσα.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου