Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Εξάρες, Μαρία Κρόκου



Λένε πως η ζωή μοιάζει με παιχνίδι. Θα συμπλήρωνα πως θυμίζει περισσότερο  τυχερό παιχνίδι, μιας και τα καπρίτσια της είναι τόσα πολλά, που θαρρείς και μας εμπαίζει. Κάποιοι άλλοι θα έλεγαν πως το μόνο που χρειάζεται για να τα βγάλεις πέρα μαζί της είναι μια τυχερή ζαριά. Ντόρτια, ασσόδυο - γιατί όχι- εξάρες.
Στην περίπτωση της συγγραφέως, Μαρίας Κρόκου, φαίνεται πως Οι εξάρες ήταν ο τυχερός συνδυασμός, εκείνος που φέρει το νικηφόρο αποτέλεσμα, ενώ τολμώ να πω πως η Μαρία, όχι απλώς νίκησε, αλλά «κατατρόπωσε» τον αντίπαλο (ας μου επιτραπεί το λογοπαίγνιο) δηλ. τον αναγνώστη, κρατώντας το ενδιαφέρον του αμείωτο καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης. Σε ό, τι αφορά τον ‘αντίπαλο’, δηλ. εμένα, σίγουρα το πέτυχε και μάλιστα, με το παραπάνω.
Το βιβλίο της Μαρίας είναι ένα βιβλίο άρτιο από κάθε πλευρά.  Το μυστικό της επιτυχίας, θα έλεγα, απλό: μια ιστορία- αναφορά στις ανθρώπινες σχέσεις και στην πολυπλοκότητά τους, κοινωνικά θέματα, που αν και σε κάποιους ακούγονται ξένα ή και μακρινά, ειδικότερα στο παρελθόν, αποτελούσαν συνηθισμένη πραγματικότητα, παρότι σπάνια έβλεπαν τη δημοσιότητα και μια μοίρα, που επιμένει να περιπαίζει με κάθε τρόπο τους πρωταγωνιστές του βιβλίου.
Η συγγραφέας ρίχνει εύστοχα την πρώτη ζαριά και μας μεταφέρει αυτόματα στο νησί, εκεί όπου ζει η Θάλεια με τον πατέρα και τα αδέλφια της. Είναι νέα, όμορφη, γεμάτη ζωντάνια κι ενθουσιασμό. Ο έρωτας δεν αργεί να χτυπήσει την πόρτα της και η Θάλεια, παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα της γι’ αυτόν τον δεσμό, παίρνει την απόφαση να ακολουθήσει την καρδιά της και να φύγει κρυφά από το σπίτι της. Μόνο που την επόμενη ζαριά δεν θα την ρίξει εκείνη… Έξι παιδιά, που δεν θα προλάβει να κρατήσει καλά-καλά στην αγκαλιά της και μια μάνα σε ρόλο αρχαίας τραγωδίας.
Η συγγραφέας ρίχνει εύστοχα και τη δεύτερη ζαριά και η ιστορία εξελίσσεται πια σε ρυθμούς καταιγιστικούς, ενώ το πλάνο πια αλλάξει. Παραμονή Χριστουγέννων και έξι άνθρωποι εγκλωβίζονται σε ένα ασανσέρ κατά τη διάρκεια ενός δυνατού σεισμού. Έξι άνθρωποι μέχρι πρότινος άγνωστοι μεταξύ τους, αλλά που οι συνθήκες φέρνουν κοντά… Έξι άνθρωποι που για να μείνουν ζωντανοί μοιράζονται τις προσωπικές τους ιστορίες. Έξι ιστορίες με κοινό παρανομαστή…
Η Μαρία Κρόκου ξεδιπλώνει με μαεστρία τις ζωές αυτών των ανθρώπων και πλάθει χαρακτήρες, που παρά την τραγικότητά τους, έχουν καταφέρει να επιβιώσουν και να φτιάξουν καριέρες, οικογένεια και γενικότερα, να πατήσουν πάνω σε στέρεο έδαφος. Άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο.
Η γραφή της συγγραφέως είναι λιτή και κατανοητή, χωρίς πομπώδεις χαρακτηρισμούς και περιττές περιγραφές. Αντιθέτως, η πλοκή κυλάει γρήγορα, δίχως να κουράζει, ενώ σε πολλά σημεία θα την χαρακτήριζα, κινηματογραφική.
Από τα πιο δυνατά σημεία του βιβλίου, η ύπαρξη ενός μεγάλου αριθμού χαρακτήρων. Ίσως κάποιος να θεωρούσε κάτι τέτοιο κουραστικό ή και δύσκολο στην ανάγνωση, ωστόσο στα χέρια της Μαρίας οι χαρακτήρες παύουν να είναι απλώς μαριονέττες, αλλά παίρνουν σάρκα και οστά. Μεταμορφώνονται σε φιγούρες γνώριμες, ίσως ο άνδρας της διπλανής πόρτας ή η δασκάλα των παιδιών σου.  Κάποιος, που κάπου, κάποτε έχεις ξανασυναντήσει.
Οι ήρωες της συγγραφέως, όχι μόνο φαντάζουν οικείοι, μα κυρίως σε κάνουν να ταυτίζεσαι μαζί τους. Αυτό άλλωστε δεν είναι και η επιτυχία ενός γραφιά; Να σε κάνει να βλέπεις μέσα από τα μάτια των ηρώων του;  Κατά την άποψή μου, ναι. Αυτό είναι τουλάχιστον το ήμισυ της επιτυχίας του.
Όπως είπα και νωρίτερα, η Μαρία καταπιάνεται αριστοτεχνικά με την ανάλυση των ανθρωπίνων σχέσεων και με το πώς αυτές εξελίσσονται στο χρόνο. Οι σχέσεις πατέρα-κόρης, οι κοινωνικές προκαταλήψεις και τα στερεότυπα, η θέση της γυναίκας στην κοινωνία, η υιοθεσία… Όλα τα παραπάνω θίγονται, χωρίς ωστόσο να θίγουν.  Και στο επίκεντρο, πάντοτε τα παιχνίδια της μοίρας… Μια μικρή θεά γεμάτη τερτίπια, που άθελά τους οι κοινοί θνητοί τρέχουν να εκπληρώσουν.
Ακόμα και ο τίτλος του βιβλίου κρίνεται ως απόλυτα εύστοχος. Σε αυτό το παιχνίδι της ζωής, μόνο η Κάθαρση μπορεί να είναι μπορεί να είναι το ιδανικό αποτέλεσμα, μόνο οι εξάρες είναι αυτές που θα κάνουν τη διαφορά.
Κι εσύ, Μαρία μου, έκανες πράγματι τη διαφορά. Καλοτάξιδο το βιβλίο σου, η Λογοτεχνία μόλις κέρδισε μια εξαίρετη πένα!

Εξάρες, Μαρία Κρόκου
Εκδ. Novel Books

2 σχόλια:

  1. Νατάσα σε ευχαριστώ θερμά για τα τόσο υπέροχα λόγια σου!! Είναι τιμή για εμένα! Χαίρομαι που μέσα από τις εξάρες μου γνώρισα ανθρώπους που εκτός από ταλέντο έχουν και μεγαλείο ψυχής!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαρία μου, εγώ σ' ευχαριστώ που μου εμπιστεύτηκες το πόνημά σου! Πέρα από αυτό, θεωρώ πως είσαι πραγματικά ένας πολύ αξιόλογος άνθρωπος. Σου αξίζει να πας ένα βήμα παραπέρα! Εύχομαι τα καλύτερα μέσα από την καρδιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή