Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Λίγα λόγια για την Κατερίνα Τζαβάρα

Είναι μέρες τώρα που σκέφτομαι για ποιο από τα βιβλία της Κατερίνας Τζαβάρα να  μιλήσω. Για το τελευταίο με τίτλο ''Πού ν' απλώσω τόση αγάπη'', για το ''Πετάει... ο γάιδαρος'' ή για τη σειρά ''Μαγικές διαδρομές στην τέχνη'', μια όμορφη σειρά παιδικών βιβλίων που στόχο έχει να ταξιδέψει τα παιδιά στον υπέροχο κοσμο της τέχνης με τρόπο που να μπορούν να τον αντιληφθούν τα παιδικά τους μάτια.
Και το δίλημμα φυσικά παραμένει γιατί η Κατερίνα Τζαβάρα, νηπιαγωγός στο επάγγελμα, γράφει παιδικά βιβλία που είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς. Αρκεί μια γνωριμία μαζί της για να καταλάβει κάποιος το γιατί. Η Κατερίνα είναι ένας άνθρωπος γεμάτος ζωντάνια και πάθος για τη ζωή, ένας άνθρωπος που λατρεύει τα παιδιά και αυτό φαίνεται σε κάθε βιβλίο της. Άλλωστε, τα βιβλία που γράφει ο καθένας μας είναι σε μεγάλο βαθμό αντανάκλαση του ποιοι είμαστε εμείς και πώς είναι δομημένος ο εσωτερικός μας κόσμος, πόσο στέρεα είναι τα θεμέλιά του. Αν δεχτούμε πως αυτό ισχύει, τότε στην περίπτωση της Κατερίνας δεν έχω παρά να πω πως είναι τυχεροί οι μαθητές της και όσοι ζουν κοντά της. 
Σε κάθε βιβλίο της η Κατερίνα πραγματεύεται μια αλήθεια: άλλοτε τη συγγνώμη, άλλοτε την έννοια της οικογένειας, την φιλία, τον έρωτα στην τρυφερή παιδική ηλικία, την αλληλεγγύη και την αγάπη με τρόπο κατανοητό και ταυτόχρονα, τρυφερό. Φτιάχνει όνειρα και γεννά εικόνες, ταξιδεύει την παιδική φαντασία και προτείνει...
Κατερίνα Τζαβάρα: μιια εκπαιδευτικός, μια πολύπλευρη και πολυτάλαντη προσωπικότητα, ένας άνθρωπος που μάχεται για τη ζωή και κάνει το σχολείο έναν καλύτερο τόπο για τα παιδιά μας... Κατερίνα, σ' ευχαριστώ. 

Τα βιβλία της Κατερίνας Τζαβάρα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διάπλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου