Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Mindland, Γιώργος Γιαντάς

Toν αγαπημένο συγγραφέα και καλό φίλο,  Γιώργο Γιαντά, τον γνωρίσαμε μέσα από το καταπληκτικό έργο του, Ως την τελευταία πνοή, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη. Ένα βιβλίο που μας μεταφέρει στα χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής και παρουσιάζει με τρόπο αντικειμενικό και ιδιαίτερα, μοναδικό (ναι-δεν θα βαρεθώ να το λέω- δηλώνω μεγάλη θαυμάστρια) τα γεγονότα που οδήγησαν στην καταστροφή της Σμύρνης.
Στο νέο του πόνημα, ο Γιώργος Γιαντάς, επιλέγει να μας ταξιδέψει στο μέλλον και να μας παρουσιάσει τον φανταστικό κόσμο της Mindland. Έναν κόσμο όπου κυριαρχεί η τεχνολογία, έναν κόσμο στον οποίο, ελπίζω, πως δεν θα χρειαστεί, ποτέ, να ζήσω. Ο κόσμος της Mindland είναι καθαρά εικονικός,  κάτι που σημαίνει πως η ζωή, με τη μορφή που τη γνωρίζουμε, δεν υφίσταται. Γεύσεις, αρώματα και χρώματα έχουν καταργηθεί και οτιδήποτε όμορφο, δεν μπορεί να το αγγίξει το ανθρώπινο χέρι. Οι άνθρωποι της Mindland ζουν, ουσιαστικά, τα πάντα όπως κάποιος που παίζει ένα εξελιγμένο ηλεκτρονικό παιχνίδι. Ερωτεύονται εξ αποστάσεως, βλέπουν τη θάλασσα από ''μακριά'' και κάνουν βόλτες σε έναν κόσμο- διέξοδο που οι ίδιοι έφτιαξαν, μήπως και αντιληφθούν τι σημαίνει 'πραγματική ζωή'.
Ο συγγραφέας δημιουργεί έναν κόσμο, που παρότι μοιάζει μακρινός τη δεδομένη στιγμή, θα μπορούσε να γίνει αληθινός, μπροστά στην πραγμάτωση ενός πυρηνικού πολέμου. Το βιβλίο μου άρεσε γιατί θίγει αρκετά κοινωνικά θέματα, με ιδιαίτερη έμφαση στη φιλία, αλλά και γιατί τονίζει τα κακώς κείμενα της πραγματικότητας που βιώνουμε με πολύ εύστοχο τρόπο. Η δημιουργία της Mindland ευρηματική, όπως και η θεματολογία. Μπράβο στον Γιώργο Γιαντά που τόλμησε να δημιουργήσει το διαφορετικό!

Mindland, Γιώργος Γιαντάς
Εκδ. Λιβάνη

2 σχόλια:

  1. « Ο κόσμος της Mindland είναι καθαρά εικονικός, κάτι που σημαίνει πως η ζωή, με τη μορφή που τη γνωρίζουμε, δεν υφίσταται. Γεύσεις, αρώματα και χρώματα έχουν καταργηθεί και οτιδήποτε όμορφο, δεν μπορεί να το αγγίξει το ανθρώπινο χέρι..»
    Σε ευχαριστώ θερμά Νατάσα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή